Rinkodara su mažu biudžetu

Rinkodara su mažu biudžetu

TL;DR

  • Nusiteikite skirti daug laiko ir mokytis;
  • Dirbkite barteriu;
  • Specialistus samdykite ne darbams, o konsultacijoms;
  • Išnaudokite nemokamus kanalus ar demo versijas.

Prieš gerą pusmetį turėjau susitikimą su verslininku, kuris turėjo puikias patalpas pačiame centre, atidžiai rinkosi darbuotojus, produktą tobulino iki aukštybių, bet verslo plane pamiršo rinkodaros eilutę. Kaip ir bandė lėšų atrasti, bet galiausiai nusprendė dirbti be reklamos – su viltimi, kad geras produktas pats save reklamuoja. Neseniai praeidama mačiau, kad tos patalpos jau iš naujo nuomojamos. Taigi, prieš pradėdami kokią nors veiklą, būtinai apgalvokite, kaip galite padėti klientams rasti jus net tuo atveju, kai pinigų reklamai (beveik) nėra.

DIY – viską teks išmokti pasidaryti patiems

Neseniai skaičiau istoriją, kaip vieniša keturių vaikų mama iš JAV sugebėjo nuo nulio pasistatyti namą vien Youtube tutorial’ų pagalba. Kartais nauji dalykai atrodo sudėtingi, tačiau jei turite laiko – galite išmokti tiek susikurti svetainę, tiek patys bent pusėtinai pasileisti reklamas. Žinoma, galbūt google’indami užtruksite keliasdešimt kartų ilgiau už patyrusį specialistą, tačiau viskas yra įmanoma.

Bent trečdalis mūsų klientų būtent nuo to ir pradėjo – vos įkūrę verslą jie negalėjo sau leisti samdyti profesionalo, tad startavo patys savo jėgomis. Tokiame modelyje labai daug privalumų – pradėję dirbti jau turėjome senus duomenis ir rezultatus, tai leido žymiai efektyviau didinti pardavimus. Ir kitas dalykas – samdęs žmogus nebuvo žalias reklamoje – žinojo, kaip vertinti rezultatus, kaip vyksta darbas, galėjo iškelti pagrįstus tikslus. Samdyti žmogų visiškai nesuprantamai sričiai yra rizikinga – galite nesuprasti, kad rezultatai prastoki, arba atvirkščiai – kelti nerealistiškus reikalavimus.

Viskas per pažįstamus

Jei neturite didelio biudžeto, neturite ir kito pasirinkimo, tik tapti aktyviu savo prekės ženklo influencer’iu. Pasakokite apie savo idėją dar prieš jai išvystant dienos šviesą, konsultuokitės, minėkite Facebook’e, kvieskite draugus pamėgti socialiniuose tinkluose. Nemaža tikimybė, kad jei ne draugai, tai draugų draugų draugai pasinaudos jūsų paslaugomis ar prekėmis. Šios agentūros pirmieji klientai taip pat atėjo iš pažįstamų rato, o ir dabar nemažai žmonių ateina per esamų klientų rekomendacijas. 

 
Viešieji ryšiai
Viešieji ryšiai

Jei jūsų produktas įdomus – galite gauti nemokamą eterį bandydami pakliūti į įvairias radijo laidas, internetinius portalus, pasiūlyti duoti interviu susijusiems tinklaraščiams, dalyvauti rinkos konkursuose, skaityti pranešimą aktualiose konferencijose ar mokymuose.

Barteris – gaukite paslaugas beveik nemokamai

Jei tik yra galimybė ir jūsų veiklos specifika leidžia – dirbkite barteriu. Galbūt rasite dizainerę, kuri sutiks padaryti logotipą mainais į plaukų kirpimą. Ar programuotoją, kuris iškeis kelias valandas svetainės kūrimui už teisinę konsultaciją.

Grupės ir forumai

Nesupraskite neteisingai – nekalbu apie betikslį spam’inimą, nors žinau atvejį, kai klientas naudojo tokį reklamos būdą ir jis, atrodo, jam pasiteisino. 

Susiraskite aktualias grupes ar forumus ir dalyvaukite diskusijose, pavyzdžiui, jei pardavinėjate plyteles grindims, eikite į vat tokią grupę su 100K+ vartotojų ir pasakokite, kuo tam tikro tipo plytelės geresnės, kokias pasirinkti, etc. Ta pati taktika veikia ir linkedin’e – įsitraukite į diskusijas ir būsite pastebėti.

Profesionalios konsultacijos

Norintiems sutaupyti šiek tiek laiko, gali būti vertingos individualios specialistų konsultacijos. Dažniausiai toks know-how perėmimas kainuoja keliasdešimt kartų pigiau nei variantas, kai darbus įgyvendina pasirinktas freelanceris ar agentūra.

Naudokitės nemokamomis paslaugomis ar demo versijomis

Tam tikras paslaugas galite gauti nemokamai – pavyzdžiui mailerlite ar kitos naujienlaiškių siuntimo platformos iki 1000 gavėjų neima jokio mokesčio. 

Programavimo mokyklos siūlosi nemokamai paruošti internetines svetaines. Studentai universitetuose kartais ruošia rinkodaros planus pasirinktoms įmonėms.

Be to, Linkedin ar Google Ads kartais siūlo ~50 dolerių vertės  promo kodus, pabandykite juo gauti.

Kaip įmanoma greičiau startuokite su mokama reklama

Net jei reklamai galite skirti vos 1 Eur. per dieną – skirkite. Savo jėgomis paleiskite reklamą socialiniuose tinkluose ar Google ir žiūrėkite, ar po poros savaičių turite bent minimalų rezultatą. Tada priklausomai nuo pastarojo arba tęskite, arba bandykite ką nors kito. 

 

Jei šis tekstas jums buvo naudingas – neslėpkite to ir spauskite Like, komentuokite ar pradėkite sekti mano Facebook puslapį. Taip pat galite komentaruose rašyti, kokiomis kitomis temomis norėtumėte sulaukti įrašų.

Patiko? Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *