Kaip pradėti prekybą internete greičiausiai ir su mažiausiai išlaidų?

Kaip pradėti prekybą internete?

Laikams keičiantis, išlieka ne stipriausi, o gebantys geriausiai prisitaikyti. Pastarosiomis dienomis stebiu ir žaviuosi, kaip įvairiausi verslai ieško kūrybiškų sprendimų ir keliasi į internetą. Sporto studijos kuria virtualias erdves (pvz. Enso TV), o šiuo metu internetu nusipirkti galima ir naminės duonos ar šviežių daržovių. 

Jeigu su el. komercija iki šiol neturėjote nieko bendro, skaitykite toliau – apžvelgsiu 3 būdus, kaip pradėti prekybą internetu ir kelis pagrindinius metodus, kaip į savo virtualią erdvę atsivesti būsimus klientus. 

 

1. Pats paprasčiausias būdas – el. parduotuvių nuoma

Šią paslaugą teikiančių įmonių yra daugybė: ShopifyVerskisparduotuvesnuoma.ltShopiteka ir t.t. 

Vienose mokate nuo pardavimų, kitose – fiksuotą mokestį, kai kuriose ir fiksuotą, ir procentą nuo pardavimų. Tam, kad susikurti e-parduotuvę šiose platformose, nereikia programavimo žinių, o rezultate dažniausiai gaunate svetainę, gan neblogai pritaikytą baziniams poreikiams. Dažniausiai joje būna viskas – mobili versija, mokėjimo būdai, nesunkiai įdiegiami pristatymo būdai, standartinis dizainas, nebloga apsipirkimo patirtis. 

Minusai. Nepaisant paprastumo, el. parduotuvės nuoma turi esminį trūkumą – jūs esate visiškai priklausomi nuo paslaugos tiekėjo. Gali kilti didelių problemų, jei norėsite nestandartinių sprendimų arba už kiekvieną papildomą funkciją turėsite mokėti, taip pasikeldami kasmėnesines įmokas. Dažniausiai pradedant veiklą atrodo, kad norėsis tik standartinių sprendimų, visgi ilgainiui tas keičiasi, o nebūdami savo parduotuvės savininkais, turite mažai kontrolės. 

Kitas svarbus dalykas – turėsite gal ir nedideles, bet pastovias išlaidas už nuomą. 

2. Sudėtingesnis, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje saugesnis būdas – susikurti el. parduotuvę su šablonine tema

Šiam variantui reikėtų susirasti programuotoją, su jo pagalba pasirinkti (mokamą arba nemokamą) temą ir susikurti el. parduotuvę. Populiariausia kurtis ant WordPress+Woocommerce, Prestashop ar OpenCart. Šioje vietoje siūlau rinktis standartinius sprendimus. Jei su programuotoju keliai išsiskirs – vėliau bus lengviau ir pigiau rasti darbą tęsiantį žmogų. 

El. parduotuvė priklausys jums, nebūsite pririšti prie vieno paslaugų tiekėjo, galėsite lengvai daryti visus norimus pakeitimus ir išvengsite perteklinių mokesčių. 

Minusai: šis variantas gali užtrukti ilgiau ir reikalauti gerokai didesnių pradinių investicijų. Kita rizika – susidurti su nekompetetingu paslaugų tiekėju.

3. Reprezentacinė svetainė / landing page – pigiausias sprendimas turintiems mažai arba labai specifinių prekių.

Jei, pavyzdžiui, pardavinėjate tik vieną prekę, jūsų poreikį internetinei prekybai drąsiai gali patenkinti paprasčiausias landing page su kontaktine forma. Susiraskite platformą (tam tinka WordPressStrikingly, net Mailerlite taip pat turi tokią funkciją, etc.), susikurkite vieno puslapio svetainę su užklausos forma arba užsakymus priimkite telefonu / el. paštu. Gavę užklausą, galėsite nusiųsti informaciją pavedimui atlikti. 

Minusai: tinka tik labai specifiniams verslams, nėra patogus sprendimas, neatrodo solidžiai.

Kas toliau? 

-Susikūrę el. parduotuvę arba paraleliai su jos kūrimu, ruoškite ar užsakykite reikalingus tekstus puslapiams ir kategorijoms: apie mus, pristatymas, taisyklės, privatumo politika(!), kontaktai, kategorijų ir subkategorijų aprašymus.
-Taip pat pasirūpinkite prekių nuotraukomis ir (geriausia unikaliais ir išsamiais) aprašymais. 
-Jei tik turite galimybę – iškart pasirūpinkite vidiniu svetainės optimizavimu paieškos varikliams (SEO). 
 

Kaip pasiekti žmones, kuriems produktas yra aktualus?

Laikausi nuomonės, kad geriausia paraleliai naudoti kelis kanalus arba, startavus su vienu, netrukus prijungti dar 1-2 (plačiau apie tai, kodėl nepatariu visų kiaušinių laikyti viename krepšyje, rasite šiame straipsnyje >> ).

Trumpai apie populiariausius digital marketing kanalus:

1. Google Ads paieškos kampanijas kaip svarbiausią kanalą rekomenduoju nespontaniškiems, prabangos ar labai specifiniams, ne masinio naudojimo produktams. 

Google paieškos kampanijos leidžia pasiekti tikslinį klientą, kuriam šiuo metu aktuali jūsų paslauga.

2. Socialinių tinklų reklamos puikiai parduoda impulsyvaus pirkimo ar itin estetiškas prekes. 

Nepaisant to, paskyras socialinėje medijoje rekomenduoju daugumai verslų – tiek dėl patikimumo, atsiliepimų rinkimo ar SEO, tiek dėl plačių remarketingo reklamos galimybių. 

3. Naujienlaiškiai. Šį kanalą rekomenduoju beveik visiems – turėti tiesioginį kontaktą su potencialiais klientais yra neįkainojama, dėl to rinkti el. pašto adresus geriausia nuo pat veiklos pradžios, net jei intensyvios el. pašto rinkodaros dar neplanuojate. O planuojantiems siūlau jau dabar perskaityti mano straipsnį apie tai, kaip išvengti patekimo į Spam filtrų akiratį.

Norinčius pasikonsultuoti dėl starto internetinėje prekyboje, kviečiu užpildyti užklausą čia >>.

Jei šis tekstas jums buvo naudingas – neslėpkite to ir spauskite Like, komentuokite, prenumeruokite naujienlaiškį ar pradėkite sekti mano Facebook puslapį. Taip pat galite komentaruose rašyti, kokiomis kitomis temomis norėtumėte sulaukti įrašų. 

Patiko? Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *