Ką turi žinoti kiekvienas klientas

Ką apie digital marketing turi žinoti kiekvienas klientas

Pastebėjau, kad visų sričių specialistai turi 1 bendrą trūkumą  pastariesiems jų darbe naudojami terminai, profesinis slengas ar sutrumpinimai atrodo tokie akivaizdūs, kad kartais nė nesusimąsto jų paaiškinti. Ne išimtis ir rinkodaros sritis, o ypač skaitmeninė reklama pasižymi akronimų gausa.

Žinoma, užsakovo darbas – klausti, tačiau jei esi visiškai žalias naujoje srityje, kartais sunku net tinkamai formuluoti klausimą. Taigi tam, kad įmonių atstovams būtų paprasčiau susikalbėti su savo reklamos specialistais, paruošiau trumpą atmintinę.

Kas yra DPI?

Čia akmuo iš dizainerių daržo, bet labai dažnai susiduriu su tuo, kad žmonės nežino, kas tas DPI ir kodėl nuotraukos iš svetainės netinka skrajutėms. Kasdieniam darbui pakanka žinoti tiek: 

DPI (Dots Per Inch) yra matas, nusakantis paveikslėlio rezoliuciją / kokybę. Kuo DPI didesnis, tuo daugiau taškų yra colyje, tuo geresnė kokybė. 

Dažniausiai tai yra svarbu ruošiant dizainą spaudai – rekomenduojama naudoti 300 DPI. Tiesa, jei jūsų spausdinama medžiaga yra itin didelė ir žiūrima iš toli, kartais pakanka ir mažiau DPI. Tuo tarpu internete naudojama 72 dpi. 

Darbiniai failai

Pastebėjau, kad įvairiose Facebook grupėse šis klausimas yra vienas iš susilaukiančių daugiausiai diskusijų. Jei užsakinėjate dizaino darbus, visada iš anksto su specialistu pakalbėkite dėl darbinių failų, t.y. darbo tame formate, kurį galėtų redaguoti bet kas. 

Vieni dizaineriai visada paprašius persiunčia darbus bet kuriuo formatu, kiti ima papildomą mokestį, tretiems tas išvis nepriimtina.

Mano nuomone, atiduoti darbinius failus specialistas gali, tačiau tikrai neprivalo, nes kartais juose galima įžvelgti unikalų kūrybinį procesą ar kitų konkurencinį pranašumą suteikiančių detalių. Visgi verslui dažnai naudinga tokius failus turėti – jei pvz. gaminatės katalogą ir po metų prireikė jį persidaryti, o dizaineris užsiima kita veikla ar ištrynė failus – visą darbą tenka pradėti iš naujo. 

Kas yra konversija?

Kalbėdami su bet kuriuo marketingistu, dažnai turėtumėte girdėti žodį konversija. Konversija yra bet koks jūsų norimas veiksmas, kurį atlieka lankytojas. E-komercijoje tai dažniausiai bus pirkimas, paslaugų versle – užklausos formos užpildymas ar kontaktų palikimas, tinklaraštyje – naujienlaiškio prenumerata ir pan. 

Taip pat verta atskirai paminėti ir mikrokonversijas – tai jūsų pačių apsibrėžtas vertingas lankytojo veiksmas, kuris galimai veda link pardavimo: tam tikro puslapių peržiūrėjimo skaičius,  sekimas socialinėje medijoje, video peržiūrėjimas, kontaktų skilties peržiūrėjimas ir t.t.

Konversijų optimizavimas (dar gali būti vadinamas CRO) skamba sudėtingai, tačiau iš esmės tai yra būdas, kuriuo siekiama svetainės lankytoją paversti mokiu klientu. 

Pixelis?

 Vartodami šį terminą, rinkodaristai turi omenyje Facebook Ads Manager sukuriamą koduką, kurį (dažniausiai) programuotojas įdeda į jūsų svetainę. Šis funkcionalumas leidžia kurti pakartotines (remarketing) reklamas, kurti lookalike auditorijas.

Kas yra A/B testavimas?

Tai tiesiog kelių variantų testavimas. Pavyzdžiui, turite 1000 gavėjų duombazę ir nusprendėte siųsti naujienlaiškį. 200 gavėjų išsiunčiate laišką, kurio tema yra „75% nuolaida!!!”, o dar 200 su tema „Jūsų mėgiamiausioms prekėms dabar taikoma geriausia kaina”. Po X valandų įvertinami abiejų naujienlaiškių rezultatai ir likę 600 gavėjų gauna laišką su efektyvesniu subject line.

Tas pats principas gali būti taikomas landing page, banerių, mygtukų ar bet kokio turinio testavimui. Dažniausiai testavimas yra automatizuotas, rečiau atliekamas ir rankiniu būdu. 

A/b testavimas digital marketing

Kas yra CTA arba Call-to-action? 

Dažniausiai apie CTA kalbama kaip apie mygtuką (spausk čia, žiūrėti daugiau, apsipirkti dabar), tačiau kartais tai tiesiog frazė jūsų turinyje, skatinanti vartotoją veikti, t.y. imtis veiksmo: paskambinti, komentuoti, apsilankyti, skaityti daugiau. 

Kas tie TOFU, MOFU, BOFU?

Šie akronimai naudojami kai kalbama apie pardavimų piltuvėlį (funnel).
Top of the Funnel (TOFU) – tai šalta auditorija piltuvėlio viršuje. Žmonės, kurie nežino jūsų produkto.
Middle of the Funnel (MOFU) – šilta auditorija piltuvėlio viduryje.
Bottom of the Funnel (BOFU) – karšta auditorija piltuvėlio apačioje. 

Kas yra Long Tail Keywords?

 Terminas naudojamas paieškos sistemų kontekste. Jei įprastas raktažodis būtų „suknelė”, tai Long Tail Raktažodžiu galėtume vadinti „gėlėta šilkinė suknelė Vilniuje”.
Trumpiau tariant, šis terminas reiškia nepopuliarius ir rečiau ieškomus raktažodžius, kurie tuo pačiu yra mažiau konkurencingi. 

 CPM, CPC, PPC…

Paaiškinti visus naudojamus akronimus užtruktų savaitę, tad pridedu keletą dažniau sutinkamų:
  • CPL – Cost Per Lead – kiek kainuoja 1 potencialaus kliento pritraukimas, dažnai jo kontaktų gavimas.
  • CPC – Cost Per Click – kiek kainuoja vienas paspaudimas. 
  • CPM – Cost Per Mille – kiek kainuoja 1000 parodymų.
  • CTR – Click Through Rate – parodo, kiek pamačiusiųjų reklamą, ją paspaudė. 
  • GA – Google Analytics. 
  • KPI – Key Performance Indicator – išsikelti tikslai.
  • LTV – LifeTime Value – kiek vertės atneša klientas per visą naudojimosi produktu laikotarpį.
  • PPC – Pay Per Click – reklamos pirkimo modelis, kai mokate už paspaudimus.
  • ROAS – Return On Ads Spend – grąža, kurią gaunate iš reklamos.
  • UI – User Interface – vartotojo sąsaja. Pvz. svetainės dizainas pagal UI principus, yra intuityvus, patogus naudoti. 
  • UX – User Experience – vartotojo patirtis. Tai visos patirties/proceso, kurį praeis vartotojas, susidurdamas su jūsų svetaine ar aplikacija, tobulinimas. 

Jei šis straipsnis jums patiko – labai prašau, neslėpkite to ir spauskite Like, pakomentuokite, būtinai prenumeruokite naujienlaiškį ir pradėkite sekti mano Facebook puslapį. Taip pat galite man privačiai parašyti, kokiomis temomis norėtumėte sulaukti įrašų ateityje.

Patiko? Pasidalinkite:

2 thoughts on “Ką turi žinoti kiekvienas klientas

  1. Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

  2. Wow, this paragraph is fastidious, my younger sister is analyzing such things, thus I am going to inform her. Lou Ches Homerus

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *