Reklama – tvarkytis pačiam ar samdyti agentūrą?

Eglė Tertelė

TL;DR

  • Apsvarstykite, ar turite pakankamai laiko vystyti rinkodarą įmonės viduje bei nuolat atnaujinti žinias šioje srityje.
  • Kuo specifiškesnė jūsų veiklos sritis, tuo sudėtingiau gali būti dirbti su išoriniu specialistu.
  • Įsivertinkite, ar šioje veiklos stadijoje galite investuoti pakankamai pinigų ir laiko testavimuisi tam, kad išorinis specialistas turėtų šansą pasiekti užsibrėžtus tikslus. 
  • Iš karto susitarkite, kokio greičio reagavimas jums būtinas ir ar freelancer’is/agentūra jums tai gali pasiūlyti. 

Esu susidūrusi su atvejais, kai įmonės samdo išorinius specialistus, o geresnis sprendimas būtų su reklama dirbti in-house. Taip pat mačiau situacijų, kada projekto savininkas ar darbuotojas dirba su rinkodara, nors optimalesnis sprendimas būtų samdyti specialistą iš išorės. 

Šiame tekste nepažadu atsakymų, tačiau pasidalinsiu įžvalgomis, ką turėtų apsvarstyti kiekvienas verslas, planuodamas savo komunikacijos strategiją. 

1. Laikas. 

Reklama yra įdomi sritis, tad neretas sutiktas verslo savininkas turi daugiau ar mažiau žinių apie rinkodarą. Taip pat dalis turi gebėjimų bei žinių puikiai patys vystyti savo skaitmeninės rinkodaros strategiją. Jei jūs vienas iš tokių, apsvarstykite svarbiausią savo išteklių – ar turite tam pakankamai laiko? 

Šis klausimas itin opus, jei jūsų veikloje pasitaiko nemažai „gaisrų” – kai prekės vėluoja ar pavedė tiekėjai, tikriausiai energiją skirsite tam, o rutininis naujienlaiškis ar Google Ads optimizavimas taip ir liks atidėtas geresniems laikams (kurie dažniausiai neateina, nes atsiranda kitų problemų, kitų gaisrų).

Identiška situacija ir su vadybininkais ar administratoriais, kuriems užmetamas darbas „parašyti ką nors į Facebook” – jei tai jiems yra paskutinio prioriteto užduotis, gero rezultato nebus.

Jei laiko turite – judėkime toliau. 

2. Ar įdomu? 

Mane veža atsivertus Google Analytics nagrinėti, koks kanalas atneša daugiausia naudos, kaip optimizuoti likusius, ir svarstyti, kokias naujoves galiu pritaikyti. O jus? 

Jei reklama kelia žiovulį, ar rasite jai laiko? Nepamirškite, kad net paskyrę laiko visų subtilybių išmanymui, turėsite žinias pastoviai atnaujinti – algoritmai keičiasi, atsiranda naujų funkcijų ar net kanalų. 

3. Ar jūsų verslo niša reikalauja daug speficinių žinių? 

Rūbus, keliones, baldus gali reklamuoti daug kas. O sudėtingiems technologiniams sprendimams ar kitoms itin nišinėms prekėms bei paslaugoms gali prireikti vos ne atskiro išsilavinimo toje srityje. 

Nusiteikite, kad sudėtingo produkto komunikacijai gali tekti ilgiau paieškoti išorinio specialisto, o pradėjus dirbti – daug laiko skirti edukacijai arba nuolat dalyvauti turinio kūrimo procese. 

4. Pinigai.

Ar esate pakankamai užaugę tam, kad galėtumėte samdyti specialistą? Jei „skauda” išleidžiant kiekvieną eurą, neblogas variantas būtų paauginti savo verslą iki tos stadijos, kurioje ramia širdimi galite mokėti tiek profesionalui, tiek pakankamai skirti reklamos kanalams. Apie rinkodarą su mažu biudžetu straipsnį rasite čia, tad kviečiu pasinaudoti patarimais. 

Norėdami dirbti pigiai, tikriausiai nenusisamdysite patyrusio žmogaus arba tiesiog jam neskirsite tiek biudžeto, kad rinkodaristas turėtų pakankamai laisvės išsitestuoti skirtingus kanalus/reklamas/auditorijas ir liksite nusivylę rezultatu. 

Straipsnis

5. Ar jums būtinas greitas reagavimas? 

Dažna agentūra ar laisvai samdomi specialistai savo darbus planuojasi į priekį ir reaguoti čia-ir-dabar gali išimtinais atvejais – pavyzdžiui, jei problema tikrai reikalauja ASAP sprendimo, mokate labai brangiai arba tiesiog jie turi daug laisvo laiko (o tai arba laikina, arba prastas ženklas). 

Yra verslų, kurie negali laukti, pvz. kelionės – jei paskutinės minutės bilietai atsirado dabar, o apie juos rašysite po savaitės suplanuotame įraše, bilietų gali nelikti.

Įvertinkite, kad išoriniams specialistams jūs būsite svarbūs. Bet taip pat jiems svarbūs ir kiti klientai. Būtinai aptarkite, kaip greitai bus reaguojama į jūsų užklausas. 

 

6. Autentiškumas.

Išorinis specialistas be jūsų indėlio gali įnešti ribotą kiekį autentiškumo. Žinoma, kiekvienam klientui specialistai taiko skirtingą komunikacinį toną, vizualinius sprendimus – darbas nėra šabloniškas. 

Įsivaizduokime, kad kuriate ir pardavinėjate batus. Samdomas specialistas gali ruošti labai gerą turinį naudodamas jūsų turimą medžiagą, organizuoti fotosesijas ar parsisiųsti nuotraukas / video iš mokamų stock’ų. Tačiau ko jis/ji dažniausiai negali padaryti, tai nufotografuoti ką tik užsukusio patenkinto kliento, kuris jums dešimt kartų padėkojo ir išgyrė gaminius. Arba pietaudamas nufilmuoti Instagram Story, kurio metu pasakoja apie batų gamybos subtilybes. Arba sukurti video reportažo iš batų tendencijų konferencijos, kurioje dalyvaujate. Taigi tam, kad verslo komunikacijoje būtų kuo daugiau autentiškumo, reikalingas nemažas įdirbis iš įmonės pusės. 

Geriausiai veikia sinergija – kai verslas iš savo pusės suteikia pakankamai kokybiškos medžiagos komunikacijai, o išorinis specialistas pasirūpina, kad turinys būtų tinkamiausiai pateikiamas tikslinei auditorijai.

 

Tikiuosi, kad mano įžvalgos padėjo jums susidėlioti mintis, kaip efektyviausiai vystyti savo verslą. Tiek samdyti išorinį specialistą, tiek dirbti su rinkodara įmonės viduje gali būti tinkamas sprendimas. Didžiausia klaida yra startuojant su projektu nenumatyti, kaip padėsite klientams jus rasti. 

Jei šis tekstas jums buvo naudingas – neslėpkite to ir spauskite Like, komentuokite, prenumeruokite naujienlaiškį ar pradėkite sekti mano Facebook puslapį. Taip pat galite komentaruose rašyti, kokiomis kitomis temomis norėtumėte sulaukti įrašų.

Gaudama grįžtamąjį ryšį žymiai entuziastingiau rasiu laiko naujiems straipsniams. 🙂 
Patiko? Pasidalinkite:

2 thoughts on “Reklama – tvarkytis pačiam ar samdyti agentūrą?

  1. you are in reality a just right webmaster. The website loading velocity
    is amazing. It seems that you are doing any unique trick.

    In addition, The contents are masterpiece. you’ve done a
    fantastic job in this subject!

  2. That is very attention-grabbing, You’re a very skilled blogger.
    I’ve joined your rss feed and look forward to seeking extra of your wonderful post.
    Also, I’ve shared your web site in my social networks

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *