Kaip pasirinkti specialistą, kuriam patikėti savo marketingo darbus?

Kaip pasirinkti specialistą, kuriam patikėti savo marketingo darbus?

Paskutiniai mėnesiai prieš karantiną man buvo kaip niekad dosnūs įvairiausių susitikimų. Pastebėjau, kad dažnam verslininkui ramybės neduoda vienas ir tas pats klausimas – kaip išsirinkti su kuo dirbti, kam patikėti savo įmonės reklamą? Dažnu atveju tai nemaža investicija tiek laiko, tiek finansine prasme, o aplink daugybė išorinių specialistų ar agentūrų. Kas blogiausia (ar geriausia 🙂 ), kad nemaža dalis jų atrodo profesionalūs ir patikimi. Noriu pasidalinti keliomis įžvalgomis, kurios turėtų padėti rasti tuos žmones, su kuriais galėsite sklandžiai maloniai dirbti metų metus.

P.S. jei svarstote, galbūt verta su reklama dirbti in-house, skaitykite čia >>

Išsiaiškinkite stipriąsias puses

Seniai dirbu šioje srityje, tad pasižvalgau ir į savo kolegas. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad visi marketingistai siūlo tas pačias paslaugas, tiesa kiek kitokia. Vienas galbūt yra genialus dizaineris, stipriai praplėtęs savo paslaugų spektrą. Antras iš prigimties filologas, rašantis puikius tekstus ir papildomai teikiantis kitas paslaugas. Trečias yra pasikaustęs B2B sektoriuje. Kitas galbūt specializuojasi būtent Instagram ar Linkedin turinio kūrime. 

 

Dėl to siūlau drąsiai klausti, kuriose srityse specialistas jaučiasi stipriausias arba kas jam labiausiai prie širdies. Aš, pavyzdžiui, mieliausiai padedu vystyti e-komercijos ir kitus B2C projektus, o stipriausia esu dirbdama plačiu spektru  – t.y. kai su užsakovu išsigryniname tikslus, o tada testuojame daug kanalų, kurių pagalba didiname pardavimus. 

 

Būtinai apžiūrėkite darbus

Prašykite bent keletos darbų pavyzdžių tam, kad būtumėte įsitikinę, jog žmogus turi patirties. Neseniai viena klientė pasakojo nusamdžiusi patyrusią dizainerę skrajutei, bet vėliau paaiškėjo, kad specialistė visgi niekada nemaketavo skrajučių. Pinigus, žinoma, grąžino, bet darbai nusikėlė, laikas iššvaistytas… 

Dar viena priežastis, kodėl verta peržiūrėti darbus – kad ir kokie bandytume būti universalūs, visi turime savo stilių, savo braižą. Jei jums patinka demonstruojami darbai – didelė tikimybė, kad darbas kartu būtų sklandus.

Taip pat bloga idėja laikau braižą ignoruoti ir specialistą skatinti dirbti jam visiškai nebūdingu stiliumi – žymiai paprasčiau susirasti tą profesionalą, kuris juo jau dirba.

 

Ar susikalbate?

Nepaisant specialistų ar klientų profesionalumo, reikia nepamiršti, kad kartu dirba žmonės, ne UAB’ai. Dėl to labai siūlau atsižvelgti į tai, ar rastas rinkodaristas jums limpa kaip žmogus – tikrai nebūtina tapti draugais, tačiau nepaprastai svarbu susikalbėti. 

Jei gyvenime esate nuolat skubantis žmogus, dirbti su kruopščiu, bet kiek flegmatišku profesionalu bus sudėtinga. Konkretumą vertinančiam verslininkui, kurio susitikimai trunka iki 15 min, bus sunku dirbti su itin plepiu specialistu. Jei esate perfekcionistas iki kaulų smegenų, o specialistas vadovaujai šūkiu „better done than perfect” – taip pat nieko gero.

 

Klauskite apie procesą

Pirminėje stadijoje siūlau nepabijoti pasirodyti įkyriais ir išsiklausinėti net elementariausių bendradarbiavimo proceso aspektų:

  • Kokiomis valandomis specialistas dirba? 
  • Kaip greitai reaguoja į užklausas?
  • Kokiais kanalais komunikuosite?
  • Ar siunčia ataskaitas? Kaip dažnai? Kokio išsamumo?
  • Dirba vienas ar su komanda? 
  • Kaip matuosite rezultatus? 
  • Ką darysite, jei darbai nebus atliekami laiku? 
  • Kas tiksliai įeina į sutartą kainą, o už ką reikia mokėti papildomai?
  • Kas reikalinga iš įmonės pusės prieš darbų pradžią?
 

Savarankiškumas

Šiam bendradarbiavimo proceso aspektui noriu skirti kiek daugiau dėmesio. Būtinai išsiaiškinkite, kiek savarankiškai specialistas atlieka darbus. Ar mėgsta imtis iniciatyvos, o gal kiekviename žingsnyje prašys jūsų dėmesio? Už kuriuos dalykus atsakingas rinkodaristas, už kuriuos – jūs? 
 

Vieni marketingistai dirba tokiu principu, kad prašo klientų pačių atsiųsti reikalingus tekstus ir banerius, o įdėję turinį būtinai siunčia pasitvirtinimui. Kiti mieliau renkasi viską atlikti patys ir jums pateikti tik informaciją apie sugeneruotus pardavimus. Nei vienas iš šių variantų nėra blogas, tačiau nepalikite visko savieigai ir susidėliokite procesą taip, kaip priimtiniausia ir patogiausia jums.

 

O jei pasirinkote klaidingai?

Būna, kad eigoje atsiranda nesusikalbėjimas, vėlavimai ar rezultatas netenkina. Tokioje situacijoje vėlgi siūlau nepalikti visko savieigai – kalbėkitės. Kartais klientas turi nerealistiškus lūkesčius ar nustato per trumpus terminus. Kartais specialistas neturi įgūdžių ar sugebėjimų sugeneruoti žadėtą rezultatą. Kartais tiesiog nesusidirbama.  
Pokalbiams nepadedant, siūlau negaišti laiko ir tiesiog ieškoti žmogaus, su kuriuo dirbti bus malonu ir rezultatai tenkins.
 
 Jei šis tekstas jums buvo naudingas – neslėpkite to ir spauskite Like, komentuokite, prenumeruokite naujienlaiškį ar pradėkite sekti mano Facebook puslapį. Taip pat galite komentaruose rašyti, kokiomis kitomis temomis norėtumėte sulaukti įrašų. 
Patiko? Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *