Kaip su individualia veikla turėti visas socialines garantijas

Individualios veiklos mokesčiai, VSD ir SAV pranešimas
Pagal individualią veiklą dirbu ketverius metus, tad sukaupiau nemažą žinių bagažą apie tai, kaip galima dirbti sau ir turėti visas socialines garantijas tada, kada jų reikia.
Individualios veiklos pažymėjimas suteikia galimybę sukaupti stažą, gauti nemokamas medicinos paslaugas ar nedarbingumo / motinystės išmokas.
NB: nesu buhalterė, tad šį straipsnį siūlau traktuoti kaip patariamąjį, viską geriau pasitikslinkite su Sodros ar VMI darbuotojais. Ir jei radote neatitikimų – parašykite komentaruose, ištaisysiu.
Individuali veikla ir nedarbingumo išmokos (biuletenis)

Susidūriau su įdomia situacija – vasarą turėjau nedarbingumą, už kurį išmoką gavau tik kitų metų rudenį. Nusprendžiau pasidomėti ką daryti, kad visas išmokas gaučiau laiku ir radau sprendimą.

Po ilgų googlinimo valandų ir kelių skambučių Sodrai turiu atsakymą, kuriuo dalinuosi su jumis. Prireiks išankstinio VSD sumokėjimo, SAV pranešimo ir šiek tiek kantrybės.

Įsivaizduokime, kad sausio mėnesį uždirbote, t.y. išrašėte sąskaitų už 1000 Eur.

  • Iki sausio 31 d. turite sumokėti VSD.
  • Kaip apskaičiuoti VSD tuo atveju, jei deklaruojate patiriantys 30% išlaidų?
  • Iš visos sumos atimkite 30%. Lieka 700 Eur.
  • Kadangi apmokestinama 90%, iš likusios sumos atimkite 10%. Lieka 630. Ši suma yra svarbi ir reikalinga SAV pranešimui, nuo jos ir mokate mokesčius.
  • Jei nekaupiate pensijai, nuo 630 turite sumokėti 12,52%, taigi 78.88 Eur. VSD. Jei pensijai visgi kaupiate, pasiskambinkite savo Sodros specialistei, jums patikslins.
  • 78.88 Eur pervedate į Sodros sąskaitą, įmokos kodas 292.

Ties čia galite ir sustoti, tada kitą gegužę tiesiog turėsite mokėti mažiau mokesčių. O jei norite nedarbingumo išmokas gauti laiku, jums būtina pateikti ir SAV pranešimą iki kito mėnesio vidurio. Šiuo atveju, iki vasario 14 d.

  • Prisijunkite prie Sodros Draudėjui / Darbdaviui skilties (ne kaip gyventojas).
  • Nueikite į Formos ir šablonai (ruošiniai).
  • Susikurkite SAV pranešimo ruošinį.
  • Jį užpildykite. Kadangi valstybinės sistemos nedraugiškos vartotojui, mano nuolatinė strategija su Sodra ir VMI – tiesiog spausti šauktuką arba mygtuką Tikrinti ir tada sistema parodo, kas neužpildyta.
  • Pateikite pranešimą.
Įvykdžiau visus šiuo veiksmus ir, pasak Sodros, viskas gerai.
 
Pozityvus pastebėjimas: jei VSD mokėsite iš anksto, atitinkamai mažesnę sumą mokėsite po deklaracijos.
Negatyvus pastebėjimas 2: jūsų nedarbingumo išmokos bus labai mažos. T.y. iš ind. veiklos uždirbę 1000 Eur. tikrai negausite tiek kiek asmuo, kuris dirba samdomą darbą ir gauna 1000 Eur.  Čia rasite išsamesnį socmin straipsnį, o apačioje aktualiausią nuotrauką iš straipsnio.
SADM
Kitos socialinės garantijos

Pensija – stažas automatiškai kaupiasi visiems dirbantiems su ind. veikla. Tiesa tam, kad gautumėte 1 metus stažo, per kalendorinius metus turite uždirbti gerokai daugiau nei 12 minimumų. 2018 reikėjo uždirbti maždaug du minimumus per mėnesį, kaip yra dabar gali atsakyti jūsų Sodros konsultantė.

Sveikatos draudimas – reikia kas mėnesį į Sodros sąskaitą sumokėti 42,37 Eur.

Asmeninis patarimas jums – mokėkite į priekį ir mokėkite suapvalintą sumą. Buvau patekusi į įdomią situaciją, kai per sodra.lt mokėjau tiek, kiek priklauso ir… mėnesį buvau nedrausta.

Pasirodo Sodros ir ligonių kasų sistemos nesisinchronizuoja, aš turėjau 1ct. Sodros permoką ir Sodra man liepė mokėti mažiau. Ligonių kasos 1ct permokos nematė, jiems liko nesumokėta pakankamai ir voilà – nebuvau drausta.

Tėvystės, motinystės, vaikų priežiūros išmokos irgi mokamos. Tiesa, jei nepildysite mano aprašytų SAV pranešimų, jas gausite gerokai vėliau.

 

Patiko? Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *