Dažnos marketingo klaidos

Eglė Tertelė

TL;DR

  • Nepasiduokite tuštybės rodikliams;
  • Nepasikliaukite vien „last click“ konversijos kanalais;
  • Reklamą kurkite ne sau, o tikslinei auditorijai;
  • Koją gali pakišti per didelis pasitikėjimas išorinėmis platformomis;
  • Testuokite net ir visuotinai priimtas marketingo taisykles;
  • Venkite black-hat taktikų.

Šiandien noriu su jumis pasidalinti keliomis marketingo klaidomis, su kuriomis tenka susidurti dažniau, nei norėčiau.

1. Pasiduoti tuštybės rodikliams. 

Like, share, fanų ar follower’ių skaičius – šie skaičiai džiugina sielą, paglosto ego ir… leidžia užmigti ant laurų.  Be pardavimų.
Ant šito grėblio ne sykį esu užmynusi ir pati, ypač jei klientui būdavo sudėtinga įrodyti, kad tokie rodikliai nėra pirmos svarbos. 

Sprendimas: aiškiai suvokti savo tikslus ir pažinti klientą. 

Daugumai verslų reikia vieno – pardavimų. Jei turite specifinį produktą ar taikote į solidžią auditoriją – susitaikykite, kad potencialūs klientai gali būti nelinkę viskuo dalintis ant savo sienos ar jūsų post’e komentuoti, kodėl jie norėtų prekės X. 

Žinoma, jei jūsų tikslas ne parduoti, o sudaryti įvaizdį – daug fanų ar komentarų gali būti būtent tai, ko jums reikia. 

2. Pasikliovimas tik „last click” konversijos kanalais.

Atrodo, kad internetinė reklama yra gan paprasta – pakanka atsidaryti Google Analytics, pasižiūrėti, iš kurių kanalų perka ir nustoti investuoti į tuos kanalus, iš kurių neperka. 

Šis pardavimų optimizavimo modelis gali puikiai veikti impulsyvaus vartojimo ar labai pigioms prekėms, tačiau dažniausiai žmogui reikia 5-13+ prekės ženklo prisilietimų tam, kad jis priimtų sprendimą pirkti. 

Sprendimas: kruopščiai analizuokite, kokiais kanalais klientas apie jus sužino, kuriais – susipažįsta detaliau ir kurie priveda prie pirkimo. Ir, svarbiausia, supraskite, kad jei eliminuosite pirminį srauto kanalą, tolimesni vartotojo žingsniai nebus įmanomi ir pardavimai sulėtės. 

Dažnos marketingo klaidos

 

3. Reklamos kūrimas sau, o ne tikslinei auditorijai.

Ne kartą teko susidurti, kai žmogaus asmeninis skonis kiša koją pardavimams. Pavyzdžiui, nenaudojamas el. pašto rinkodaros kanalas dėl to, kad įmonės atstovas pats nemėgsta skaityti naujienlaiškių. Arba nesirenkami tam tikri idealiai tinkantys influencer’iai bei prekės ženklo ambasadoriai tiesiog dėl asmeninių antipatijų. 

Sprendimas: visada visada stenkitės prisitaikyti prie tikslinės auditorijos ir neleiskite asmeniškumams kliudyti „susikalbėti” su auditorija. Pavyzdžiui, nors manote, kad Instagrame sėdi vien vaikai, jei statistika rodo, kad ten sėdi ir pakankamai vyresnės, jūsų prekiniam ženklui tinkančios auditorijos, neignoruokite šio kanalo. 

4. Per didelis pasitikėjimas išorinėmis platformomis.

Plačiau apie šią temą jau rašiau čia, bet negaliu nustoti to kartoti – patikima tik tai, ką turite savo rankose. Kas iš to, kad surinkote 50K sekėjų Instagram. Šis pasiekimas bus nieko vertas, jei Instagram žlugs ar paprasčiausiai ištrins jūsų paskyrą. 

Sprendimas: turėkite daug skirtingų būtų pasiekti savo klientus, būtinai rinkite jų email’us. Taip pat verčiau susikurkite savo svetainę, nei nuomokitės ją ar, dar blogiau, pardavinėkite tiesiai per socialinius tinklus. 

Dažnos marketingo klaidos

 

5. Per didelis tikėjimas marketingo taisyklėmis. 

Dažnas rinkodaristas daro šią klaidą, tad nuolat stengiuosi sau priminti, kad kiekviena taisyklė turi išimtį. Konkursai ir loterijos dažnu atveju neveikia, bet jei jūsų auditorija jaunos mamos, pastarieji gali pritraukti lankytojų ar pirkėjų. 

Arba, kaip minėjau, į tuštybės rodiklius investuoti neapsimoka, tačiau tuo atveju, jei jums svarbus būtent įvaizdis ir patikimumo kliento akyse formavimas – tiesiog turėti daug sekėjų gali apsimokėti. 

Sprendimas: testuotis ir jei visuotinai neefektyviomis laikomos praktikos jums veikia – toliau jas sėkmingai taikyti. 

6. Black-hat arba neetiškas marketingas.

Yra verslų, kuriems išimtinais atvejais tai gali suveikti, tačiau didžiajai daugumai siūlau nenaudoti black-hat technikų. Dažniausiai šis terminas naudojamas su SEO – tai reiškia įvairių nuorodų pirkimus, „nematomą” tekstą svetainėje, netikrus komentarus su nuorodomis ir kt. Prie to paties pridėčiau ir fanų, paskyrų ar naujienlaiškių duomenų bazių pirkimą.

Sprendimas: jei orientuojatės į ilgalaikį verslą – venkite neetiškų marketingo taktikų. Trumpuoju periodu jos gali atnešti rezultatą, tačiau ilguoju – pasibaigti google baudomis ar net problemomis su teisėsauga. 

Jei šis tekstas jums buvo naudingas – neslėpkite to ir spauskite Like, komentuokite, prenumeruokite naujienlaiškį ar pradėkite sekti mano Facebook puslapį. Taip pat galite komentaruose rašyti, kokiomis kitomis temomis norėtumėte sulaukti įrašų.

Gaudama grįžtamąjį ryšį žymiai entuziastingiau rasiu laiko naujiems straipsniams. 🙂 
Patiko? Pasidalinkite:

2 thoughts on “Dažnos marketingo klaidos

  1. This paragraph will help the internet people for building up new blog
    or even a blog from start to end.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *