Visi jūsų klientai ateina iš Facebook? Blogai!

Don’t Put All Your Eggs in One Basket

Šį straipsnį būtina perskaityti:

  • Tiems, kurie orientuojasi į ilgalaikį verslą.
  • Speficinių verslų savininkams – susijusiems su grožiu, medicina, lošimais, alkoholiu.

Kiekvienas marketingistas turi savo tiesą ir vienas požiūrių yra toks, kad reikia koncentruotis į vieną efektyviausią kanalą, jį pilnai išnaudoti ir nesidairyti kitų. Na, nebent tikrai turite pakankamai resursų, tik tokiu atveju prijungti dar keletą.

Aš atstovauju priešingą požiūrį ir savo klientams siūlau daryti atvirkščiai – niekada nelaikyti visų kiaušinių viename krepšyje.

 

Pokyčiai, algoritmai ir grėsmės

Kai dar gūdžiais 2013-aisiais pradėjau dirbti su Facebook, buvo pasakiškai lengva. Galėjai kelti beveik bet ką, visi laikino, komentavo, pirko. Panašiu metu ir SEO buvo vieni juokai – tereikėjo nusipirkti pigių backlink’ų ir puikuotis pirma vieta Google paieškoje. Apskritai turbūt turėdamas bent pusėtiną svetainę buvai savotiškas lyderis internete, o jei dar su mobilia versija – sėkmė garantuota.

Tie laikai praėjo. Tiek socialiniai tinklai, tiek paieškos varikliai keičiasi kaip pašėlę, tobulina savo algoritmus ir ką nors prognozuoti yra beprasmiška.

Pavyzdžiui, esate ilgai veikiantis medicinos paslaugų verslas ir sėkmingai savo klientus pritraukiate per geras Google paieškos pozicijas. Už tai mokėti nereikia, t.y. reklamai nebeišleidžiate nė cento, o pardavimų daug.

Staiga algoritmas pasikeitė ir patenkate į Google YMYL (your money or your life) kategoriją, jūsų turima svetainė nebeatitinka standartų ir krentate į 10 puslapį, kuriame jūsų jau niekas nebemato.

Arba jūsų website dėl malware nukrenta Google pozicijose, o Google Ads kurį laiką negalite naudoti dėl tos pačios priežasties.

Galbūt Facebook ištiks myspace likimas. Galbūt kada nors Google nukonkuruos kitas paieškos variklis. Nepamirškime, kad taip pat ir įstatymai gali paveikti jūsų pardavimus (alkoholio reklamos draudimas, GDPR).

Pasikliaudami vienu vieninteliu kanalu jūs labai smarkiai rizikuojate.

Reklamos kanalai - pokyčiai
Tai ką daryti?

Žinoma, 95% savo laiko, pastangų ir biudžeto skirkite efektyviausiems kanalams. O tuo pačiu valdykite riziką išnaudodami visus kitus galimai naudingus kanalus.

  • Nesvarbu, jei savo produktus pardavinėjate per Facebook žinutes. Būtinai susikurkite tvarkingą svetainę su unikaliu turiniu bei sutvarkytu vidiniu SEO – galbūt ilgainiui iškilsite į pirmas pozicijas. Taip pat išnaudokite straipsnių skiltį – parašykite pats ar užsakykite bent 3-5 aktualius straipsnius ir turėsite dar didesnę tikimybę su jais iškilti Google paieškoje.
  • Niekaip nesuprantu, kodėl kai kurie verslai iš savo svetainės lankytojų nepasiima el. pašto ar kitų duomenų. Susikurkite elementarų pop-up ar formą, tegul kaupiasi, galbūt ateityje pradėsite siųsti naujienlaiškius.
  • Bent „egzistuokite” 2-4 socialiniuose tinkluose – tai suteikia patikimumo vartotojui ir teigiamai veikia jūsų pozicijas organinėje paieškoje. Šiuo atveju pamirškite visas taisykles, kad kiekvienai social media platformai būtina unikali strategija. Jei išsitestavę matote, jog Facebook jums daug pajamų neatneša arba tiesiog šiuo laikotarpiu negalite pilnai išnaudoti šio socialinio tinklo – automatizuokite, dubliuokite. Vienu prisėdimu mėnesiui ar keliems užstatykite įrašus, tegul jie pasirodo kartą per savaitę ar dar rečiau. Vienintelis dalykas, kurio patariu vengti, tai susikurti paskyrą ir pusmetį nekelti jokio turinio – potencialus klientas tai pamatęs gali pradėti abejoti, ar išvis dar vykdote veiklą.
  • Galite paeksperimentuoti ir su mokama reklama, kurios dar netestavote. 

Jei šis tekstas jums buvo naudingas – neslėpkite to ir spauskite Like, komentuokite, prenumeruokite naujienlaiškį ar pradėkite sekti mano Facebook puslapį. Taip pat galite komentaruose rašyti, kokiomis kitomis temomis norėtumėte sulaukti įrašų.


Patiko? Pasidalinkite:

One thought on “Visi jūsų klientai ateina iš Facebook? Blogai!

  1. You’re so cool! I do not think I’ve truly read through something like that
    before. So good to find somebody with some genuine thoughts on this issue.
    Really.. thank you for starting this up. This website is one
    thing that is needed on the internet, someone with a
    little originality!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *