Lengvai ištaisomos svetainių klaidos

Dažniausios internetinių svetainių klaidos

TL;DR

  • Būtinai naudokite SSL sertifikatą;
  • Nepamirškite optimizuoti nuotraukų;
  • Išnaudokite CTA mygtukus;
  • Kurdami svetainę, iškart susitvarkykite Google Analytics;
  • Kruopščiai ieškokite ir radę ištrinkite default turinį.

Jei manote, kad kurdami savo verslą galite išsiversti be internetinės svetainės – meluojate sau arba į savo veiklą žiūrite kaip į hobį. Laikai, kai tinklalapis buvo prabangos reikalas – praeityje, o paprastą įvaizdinę svetainę galite susikurti net patys. Noriu su jumis pasidalinti keliomis nesunkiai ištaisomomis klaidomis, kurių patariu vengti:

SSL sertifikatas
 
Tikriausiai pastebėjote, kad vienos svetainės prasideda http://, o kitos https://. Ta S raidė žymi SSL sertifikatą – protokolą, kuris nurodo, kad lankytojo duomenys yra saugūs, jokios trečiosios šalys negali nuskaityti lankytojų duomenų. 
Interneto vizija ir didelė dalis kitų svetainių talpinimą teikiančių įmonių šią paslaugą siūlo nemokamai (nuoroda iv klientams), tad nematau priežasčių nesidiegti SSL. Jei dar dvejojate:
  • Nuo 2018 liepos, suvedus jūsų svetainės adresą Chrome naršyklėje be https, prieš nuorodą rašoma not secure
  • Su SSL svetainė bus saugesnė ir patikimesnė. 
  •  SEO: Google reikalauja SSL sertifikato ir jį turinčias svetaines organinės paieškos rezultatuose turėtų rodyti aukščiau.

  •  Google ads (anksčiau Adwords) taip pat vertina šį sertifikatą. Jo neturėdami, rizikuojate, kad jūsų reklamos bus atmestos. 

SSL sertifikato svarba

Pastebėjimas 1: jei SSL diegsitės patys, nepamirškite pasirūpinti peradresavimu, kad pavyzdžiui suvedus https://tertele.com, automatiškai nukreiptų į https://tertele.com. 

Pastebėjimas 2: Jei turite seną/sudėtingą svetainę, SSL diegimas gali nebūti visai paprastas, tada verčiau kreipkitės į programuotojus, taip pat konsultuokitės su SEO specialistais. 

Per didelės nuotraukos

Kokybiškos, geros nuotraukos yra labai svarbu, ypač jei norite parduoti savo produktą. 

Visgi, paprasčiausias būdas nesulėtinti internetinės svetainės – naudoti mažiausio įmanomo dydžio fotografijas. Mažinkite tol, kol neprastėja nuotraukos kokybė, kol ji „neišsipikseliuoja”.  Aukštos rezoliucijos, didelės nuotraukos reikalingos spaudai, tuo tarpu web tai tik sukelia problemų. 

Sumažinti galite per galybę programų: Photoshop, Microsoft photo editor ar susirasti įrankį suvedus į Google image optimizer / picture resizer, etc. 

Jei nuotraukų dedate labai daug, greičiui išlaikyti galite naudoti lazy load ar panašius modulius – tada fotografijos užkraunamos ne visos iš karto, o pamažu, tik patekus į regėjimo lauką. 

 

CTA (call to action) ignoravimas
Svarbiausia svetainės vieta – pagrindinio puslapio viršus, tad siūlau niekada jo nenaudoti kaip tapeto, kur įdedate tiesiog gražią nuotrauką. 

Tai yra ta vieta, kurioje turite įdėti žinutę ir aiškų CTA – pasiūlymą, ką lankytojas turėtų veikti toliau. 
Veskite jį į savo paslaugų aprašymą, kontaktus, naujienas, nuolaidas ar akcijas. 

Pastebėjimas 1: anksčiau buvo madingi slider’iai – besikeičiantys baneriai. Naujausių tyrimų duomenimis, geriausiai  veikia viena žinutė – vienas baneris, vienas mygtukas, vienas CTA.  Kelios nuomonės šia tema: Yoast, Instapage, Usability Geek.

Pastebėjimas 2: testuokitės, ir jei jums kas nors veikia, pavyzdžiui slider’is – nekreipkit dėmesio į jokius tyrimus ir bendras praktikas. 

Internetinė svetainė

CTA galite naudoti ne tik pagrindiniame puslapyje. 

Po blog’o įrašais prašykite žmonių pasidalinti / komentuoti arba įdėkite mygtuką ir veskite į aktualų vidinį puslapį. Taip pat galite pasiūlyti užsiprenumeruoti naujienlaiškį, sekti jus socialiniame tinkle, peržiūrėti darbus, vesti į produktus ir t. t.

Google Analytics neturėjimas

Net jei kuriate svetainę savo hobiui ir grandiozinių planų neturite, pirmas žingsnis turi būti Google Analytics kodo įdėjimas. Kodėl svarbu to neatidėti? 

Šis įrankis nerodo praeities duomenų, t.y. informacija pradedama kaupti tik patalpinus kodą savo svetainėje. 

Google Analytics parodys, kas yra jūsų auditorija, kuriuos svetainės puslapius ji lanko, kiek laiko išbūna, iš kur ateina ir dar daugiau. 

Jei kuriate / turite elektroninę parduotuvę, įsidiekite Ecommerce modulį. Jo pagalba matysite gerokai išsamesnę informaciją apie tai, kas yra jūsų pirkėjai, iš kur jie ateina, ar sugrįžta.

Google analytics
Ar nepamiršote ištrinti temos default turinio?
Jei svetainę kūrėte naudodami temą, kruopščiai išnaršykite visus vidinius puslapius ieškodami palikto turinio. WordPress tai gali būti „Hello world!” įrašas, lorem ipsum eilutės ar tekstai „Enter information about you or your company here.”
Žinau atvejį, kai žmogus savo svetainėje (kuri veikia 5+ metų ir nėra restoranas) aptiko pilną restorano meniu anglų kalba. 
Patiko? Pasidalinkite:

One thought on “Lengvai ištaisomos svetainių klaidos

  1. Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I am waiting
    for your further post thanks once again.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *